15 май 2015 г.

Успокой се! Избягвай пътната ярост

Всяко свидетелство за управление идва с набор от отговорности. Като шофьор вие сте отговорни за собствената си безопасност, както и за безопасността на вашите спътници и другите участници в движението - това означава, че освен добри умения за управление, също така се нуждаете от добри отношения с другите шофьори на пътя.


Ако някога се чувствате раздразнени, посъветвайте се с Вашия инструктор, той би могъл да Ви даде съвети за това как да запазвате спокойствие. 
Ако друг шофьор, с рязко движение Ви притисне, поставете безопасността на първо място.Успокойте се! Проверете във вашите огледала, забавете се и бъдете готов да спрете.
Причината за агресията на другия шофьор може да бъде каква ли не и Вие, разбира се, не знаете точно каква е историята. Ще се почувствате по-добре, ако  приемете, че има някаква уважителна и разбираема причина.Тя може да бъде, че другия шофьор се е втурнал към болницата, за да види любим човек, който е пострадал в катастрофа. Може и да е защото толкова си може човека и... дано да се подобри. От друга страна, на другият шофьор може погрешно да е  преценил ситуацията и да е направил грешка. Никой от нас, без значение колко е опитен, не е имунизиран от грешки.   
Много често, макар и да сме склонни да потърсим подобни „смекчаващи вината обстоятелства“, понякога е ясно, че става въпрос за закоравял рецидивист в пътната агресия. И какво от това! Той просто е подвластен на примитивните културни норми на агресия и доминиране, наложени му от неговата социална среда. Също така, явно се справя много зле с емоциите си. Той изглежда глупаво и щеше да е смешен, ако не беше и опасен за движението. Но не сме ние тези, които ще му го кажем или накажем, защото няма как, ей така, да променяме културните норми на обществата или ценностите на човека, или пък да прилагаме законни наказания. И то точно в мига на заплахата и агресията, които са на път да отключат и Вашата ярост, която би Ви превърнала в същия примитивен и опасен смешник. Владейте се, не се поддавайте на нечий провокации и на импулса на първични емоции, за да останете в безопасност, за да не хвърляте в инцидента себе си и близките хора в колата. Те няма да Ви приемат за малодушен заради проявеното благоразумие и решително отстояване на техния живот. Със сигурност, положителна ще е и оценката на околните водачи.


Няколко дълбоки вдишвания, отпуснете газта и мускулите, следете пътя, оставете го да си върви...Подобна ситуация ще отнеме около 3 секунди от времето Ви, това едва ли е цял живот. Но 3 секунди може да бъде всичко, което е останало от живота Ви, ако реагирате агресивно и в крайна сметка влезете в произшествие. Избегнете превръщането си в жертва на собствената си пътна ярост. Пропуснете...

Тази информация е абсолютно необходима за безопасно шофиране и след като преминете Вашият шофьорски изпит и се срещнете самостоятелно с пътя. Гарантирайте си качествено обучение в автошкола, която не се ограничава  с казионния минимум на учебните програми и няма за единствена цел изпита, а фокусира своите отговорностите към безопасната Ви среща с рисковете на самостоятелното шофиране.