5 май 2015 г.

Рутина срещу опасността


Преодоляването на опасност се основава на система от рутинни действия, които ще използвате всеки път, когато се срещнете с опасността.

Опасността е всичко, което ви кара да промените скоростта или посоката, например, кръстовища, паркирани коли, животни които са на пътя, и така нататък.
Като действате рутинно, вие ще бъдете сигурни, че е безопасно да извършвате всякакви действия, които могат да бъдат необходими, за да се справите с опасността без рискове.
Основният рутинен комплекс от действия, при планирана маневра или реакция на опасност, е: Огледала-Сигнал-Маневра, или съкратено ОСМ. Пълният рутинен комплекс, обаче, включва още действия. Последователността на действията, които съставляват тази разширен набор от автоматизирани и обединени действия, при опасност е: 
  • Огледала
  • Сигнал
  • Позиция
  • Скорост
  • Оглеждане
  • Преценка
  • Решение и действие

Разширеният ОСM в действие:


  • Използвай огледалата 

Веднага след като сте наясно, че съществува опасност пред Вас, трябва да проверите във вашите огледала, какво се случва отзад. Просто да гледате не е достатъчно, трябва да си зададете въпроса: "безопасно ли е да извърша тази маневра?"

  • Сигнализирай

Когато сте сигурни, че това е безопасно да се направи, запитайте се дали има някакви други участници в движението, които имат нужда да знаят какво възнамерявате да правите.Дори и да не забележите никой в този момент, подайте подходящия сигнал чрез мигач, а ако ситуацията е аварийна, след мигача включете и аварийните светлини, те са за това. Стоп-светлините ще се включат сами, ако задействате спирачката, но това трябва да стане след мигача, за да бъде очаквано за другите . След сигнализирането, проверете във вашите огледала отново, за да разберете как другите шофьори отзад реагират.

  • Позиционирай се

Проверете отново в огледала, за да се уверите, че е безопасно да заемете правилната позиция за маневрата. Извършвайте плавно отклонението, без да притискате другите, за да заемете необходимата позиция.
Подбери скорост и предавка. Ако Ви изглежда, че нещата се променят твърде бързо, това означава, че се приближавате твърде бързо. В такъв случай, не се бавете със спирачката намалете своевременно и преминете на по-ниска предавка.

  • Виж  Прецени  Реши и  Действай

Направете последна проверка, наблюдавайки навсякъде около автомобила си и след това завършете вашата маневра.

При извършване на рутинни действия за избягване на опасност, трябва да запазите постоянно наблюдение за останалите участници в движението.Това ще Ви помогне да си осигурите цялата информация, от която се нуждаете, за да вземете правилните решения за Вашите предпазни действия. Имайте предвид, че огледалата са споменати най-малко три пъти в рутинния комплекс по-горе. Нямате определен брой пъти, за проверка във вашите огледала. Важното е, че трябва винаги да знаете дали вашите действия ще се отразят на останалите шофьори и как техните действия ще се отразят на вашите планове. Използвайте огледала толкова често, колкото е необходимо по време на рутинни действия за избягване на опасности.