23 март 2015 г.

Вижте в какво искате да се ударите

Вашият първи отговор на казаното по-горе може да бъде "Аз не искам да се ударя в нещо!" Но ...
Ще бъдeте насочени точно към това, което търсите, точно към това към, което насочите вашия основен фокус на вниманието, каквото и да е то. Така че от това следва, че ако се вгледате в препятствието, вероятно ще го ударите! Почти всички проблеми със завиването са свързани с наблюдението.
Като гледате в дълбочина и поддържате подвижността на погледа, ще съберете колкото е възможно повече информация и това е от съществено значение за ефективен контрол на волана.
Преминавайки през тесни места, например, между паркирани автомобили, продължавайте да фокусирате внимание доста по-напред и се стремете към празното място. Ако погледнете напред по-рано, вие винаги ще бъдете в правилния курс, не е нужно постоянно да гледате препятствията. Това е малко като изстрелването на стрела с лък - целта е взета по-рано (преди стрелбата).

Завивайки наляво



Много начинаещите шофьори имат проблеми при завиване наляво и най-вече в крайния етап "С" на маневрата завиване наляво. Това е така, защото те гледат на погрешното място!

Естествената нагласа е да се гледа в края на предния капака, но целта трябва да се търси през прозореца на шофьорската вратата. Фокусът на вашето внимание в изходната точка на маневрата, трябва да бъде в новия път, а след като се насочите към него, главата и очите ви да започнат да се връщат обратно напред към предното стъкло и в дълбочина на пътя, в който навлизате и това ще се случи с изправянето на волана.
На фигурата, началното положение е точка "А".  В тази позиция, главата и погледа се обръщат наляво и наблюдение трябва да бъде през прозореца на шофьорската врата, към точка "С".
В точка "В" главата на водача започва да се движи обратно - от прозореца на шофьорската врата, през колонката на купето, към предното стъкло.
Изправянето на волана трябва да извършвате бавно и леко, като се започне още от точка „В“. Това е така, защото, въпреки че колата е все още под ъгъл спрямо пътя, в който навлизате, предните колела са насочени към точка "C".
Шофьорите, които не спазват правилото "Погледнете в каквото "искате" да се ударите" (точка "А"), обикновено започват завиването късно и бързат с волана, което ги принуждава да го въртят по-бързо, отколкото е наистина необходимо. А, ако не започват да изправят от точка „В“, ще залитат към насрещното движение.
Не забравяйте да държите вниманието си будно и за движещите се с предимство (и без предимство) автомобили и пешеходци.

Допълнителни часове по кормуване:
TrainingAutoGroup
0887 723 162 - прибави към контакти
office@drivingsofia.com