22 март 2015 г.

Първи шофьорски съвет за вас



За 100 години шофиране човечеството е създало и възприело безброй съвети за шофирането. Някои от тях винаги са спасявали животи, а други убиват на пътя. Да вярваме ли на всеки? Как решаваме на кои от тях да се доверим? Правим избор като ги сравняваме с базовите си виждания, знания и нагласи, които са оформени у нас от първите ни срещи с автомобила, след това те само се развиват, но не и по същество. На всяка цена си осигурете правилната първа среща с автомобила и пътя. Само професионалното и отговорно обучение от страна на доказани професионалисти ще ви гарантира животоспасяващата основа, която ще обогатявате през целият си опит и живот с автомобила и които ще превърнете в собствен критерий за оценка.
И това е първият ни съвет. Ако му се доверявате, това трябва да е достатъчно. Но ще продължим със съветите защото изключително много хора смятат шофирането за крайно трудно за овладяване. Нашите насоки не са системен шофьорски курс, той се провежда, разбира се в автошколите, но тези ценни указания ще улеснят и ще ускорят напредъка в шофирането на начинаещите.

 1 Потеглянето в наклон – имайте си доверие.

Този съвет ще Ви помогне да си гарантирате, че винаги ще бъдете уверени при потеглянето в наклон! С помощта на този прост трик, винаги ще тръгвате безопасно.

Цялата работа е да се използва ръчната спирачка като "лост за безопасност", за да пречи на автомобила да се връща назад, докато "търсите" полусъединителя по време на потеглянето. 

Когато новите шофьори имат проблем с тръгването в наклон, то обикновено е така, защото те са загрижени за връщането назад. Ако колата се премести назад, дори и малко, те изпадат в паника! Но истината е, че ако можете да потегляте добре на равен път, то вече имате  умение, което ви трябва, за да потеглите в наклонен участък от пътя. Използвайки този метод, ще коригирате само краката си на педалите, докогато колата е обезопасена чрез ръчната спирачка.

Метод

  • Започнете с подготовката на автомобила. 
  • Включете сигнал за потегляне (мигач). 
  • Включете на първа предавка и задръжте съединителя натиснат 
  • Подайте газ, така че двигателят да издава малко повече шум, отколкото го прави за потегляне по равен път. 
  • Натиснете бутона на лоста, за да е отключен и го задръжте стабилно. 
  • Следва да отпуснете съединителя до точката на „полусъединител“ (точката, в която двигателя започва да се свързва с колелата). Сега задръжте краката си все още на това положение! 
  • След това отпуснете ръчната спирачка много внимателно - не повече от няколко милиметра . Ако започне да се движи назад натиснете съединителя и дръпнете ръчната спирачка отново. 
Целта е съединителя да се отпуска плавно и в това време да отпускате ръчната спирачка докато колата не потегли плавно.
Повторете това, докато добиете пълен контрол. 
Тренирайте на полигон и се погрижете упражнението да не застрашава здравето и живота на вас и други хора.


Чрез използването на този метод ще се чувствате сигурни, знаейки, че не можете да се върнете повече от няколко сантиметра най-много. С практиката ще откриете, че ​​бързо сте овладели правилната настройка на съединителя и че няма да се наложи да дърпате ръчната спирачка повторно всеки път - просто въпрос на доверие. 
Има и бонус - овладявайки бързо потеглянето на ръчна спирачка, вие ще подобрите  работата със съединителя. Потеглянията и на равен път ще станат сигурни и няма да се напрягате от опасения за загасване. Ще станете толкова добри, че ще започнете да потегляте в наклони и без ръчна спирачка, защото ще можете да намирате веднага полусъединителя. Но това ще откриете сами. Имайте си доверие! Работата със съединителя е една от най-големите трудности, с които се срещат курсистите, по отношение на техниката на управление. Ако посоченият метод се предхожда от запознаване с предназначението и принципното устройство и действие на съединителя, тогава овладяването му става наистина лесно. Добрите автошколи не си спестяват темите по общо устройство на автомобила и го правят достъпно и разбираемо за своите курсисти, чрез подходящо онагледяване с мултимедия, макети и реални автомобилни елементи. Осигурете си добро обучение!

Ако искате да опитате този и други методи с помощта на инструктор не се колебайте да ни потърсите:
Харесайте нашата Facebook страница и очаквайте още съвети.