3 септември 2014 г.

GENERAL MOTORS МОЖЕ ДА БЪДЕ ПЪРВИЯТ, КОЙТО ПРЕДЛАГА КОЛИ, КОИТО ОТКРИВАТ РАЗСЕЯНИ ШОФЬОРИ





Разсеяното шофиране е гореща тема в наши дни. Извън обичайните отвличания на вниманието с хамбургери, бебета и грим , сега ние трябва да се справяме със смартфони, инфоразвлекателни системи, както и с множество други ярки, лъскави неща.

Прочетохте ли съобщението?

Много фирми и организации са се опитвали да сложат спирачка на разсеяното шофиране, от производители на мобилни телефони до правителствени агенций . Няколко автомобилопроизводители се впуснаха в рекламни битки с, които насърчават шофьорите да оставят своите устройства, но General Motors може би не е един от всички от тях, благодарение на насочеността си към новата технология в автомобилите, предназначена да открива разсеяни шофьори. Според CNBC, технологията ще дойде от австралийска фирма, наречена Seeing Machines.  Тя ще бъде под формата на система от камери, свързани със софтуер за разпознаване на лицето - нещо като софтуера, който използва Facebook, за да маркирате автоматично вашите приятели в снимки, но в този случай, тя ще вземе под внимание неща като движението на главата на водача, и колко често той/тя започва да мига. Това ще позволи на системата да определи дали даден шофьор търси информация по пътя или на мобилния си телефон, или дори вече задрямва. Ако ситуацията се окаже достатъчно отчайваща, системата може да забави автомобила и да принуди водача да отбие. / Съществува и друг перспективен проект за борба с разсейването при шофиране-проектът на японския създател на уреди за електроенцефалография  Emotiv, който се нарича „Attention Pawerd Car“ и за, който ще ви разкажем в друга статия /.
General Motors е договорила с Seeing Machines да закупи 500 000 от тези интелигентни системите през следващите три до пет години. Няма нито дума още за ценообразуването или как те ще се предлагат на потребителите, но като се има предвид размера на потенциалната сделка, приемаме, че тя ще дебютира като част от пакет от мерки за безопасност, надградени в избрани модели на GM.


Добрата новина е, че системите на Seeing Machines могат да направят повече от това да се борят с разсеяното шофиране (макар че, честно казано и само това ще бъде много). Те биха могли също така да се използват за предотвратяване на кражби на коли, чрез изключване на превозното средства, ако лицето в седалката на водача не е оторизиран потребител. Системата може, също така, да даде възможност на водачите да активират приложения, навигация, както и други инструменти, просто с обикновен поглед.

FOVIO-компонент от системата на Seeing Machines за контрол на разсейването при шофиране, чрез проследяване на погледа. Той ще остане в основата на бъдещите разработки на компанията.   

Лошата новина е, че камерите могат да допринесат за поредната малка ерозия на неприкосновеността на личния ви живот. Ако те са в задължително съчетание с устройства, записващи събитията,свързани с движението на автомобила ( известни още като „черни кутии“), те биха могли да предоставят лични данни и факти по време на евентуални съдебни дела. Ако и застрахователните компании се включат в системите, иначе предназначени за обезопасяване, те биха могли да причинят увеличаване на вашата застраховка.
А по средата, някъде между доброто и лошото, е фактът, че устройствата Seeing Machines, в крайна сметка ще трябва да бъдат законодателно дефинирани и одобрени. Нямаме причина да не вярваме, че тези нови системи ще бъдат още една добра подкрепа в опитите ни да се самоограничим в шофирането в името на безопасността.